Utazáson keresztül mutatják be Európát és EU-s projekteket

12 ezer kilométer, 4 útvonal, 1 Európa

2018.06.13.

A 2018 tavaszában induló és nyáron is tartó Road Trip projekt 8 személynek biztosít egy eurokontinentális túrára, amely négy külöböző útvonalon mutatja be Európát és a lokális, számos ember életét megváltoztató EU által finanszírozott projekteket is. Az projekt a Cohesion30 kommunikációs kampánya.

A Road Trip projekt az Európai Unió kohéziós politikája 30. évfordulójának alkalmából elindított kommunikációs kampányának egyik projektje. Az előző részben az Európa a régiómban című projektet mutattuk be, amelyet itt lehet elolvasni.

Az Európai Unió eddig is, de főképp a 30 éves múltra visszatekintő kohéziós politikai, fejlesztések és támogatások történelme miatt rendkívüli hangsúlyt fektet az Európai Uniót összetartó erő és kezdeményezések további támogatására. A kohéziós politika az EU legfontosabb beruházási politikája, hiszen az Unió minden régióját és városát kívánja támogatni és fejleszteni különböző pályázati lehetőségek révén. A kohéziós politika ezenkívül maga után vonja a munkahelyteremtés és a gazdaság növekedését, az üzleti és piaci versenyképességet, valamint a fenntartható és innovatív fejlődést.

A Road Trip projekt egy utazási élményt kínál 8 ember számára négy különböző európai útvonalon. A projekt 2018 tavaszán indult áprilisban és a nyár végéig, augusztus 25-ig tart. A négy különböző útvonal a Mediterrán-útvonal, az Atlanti-útvonal, a Duna-útvonal és a Balkán-útvonal. Négy páros indul vagy indult már el útnak az európai kontinensen, hogy egy minibusszal bejárják az számukra kijelölt útvonal országait, csodálatos tájait, ismeretlen helyeit, valamint különböző kultúráit.

Az utazás során személyes tapasztalatokat szerezhetnek az európai mentalitásról, a lokális értékekről és hangulatról, valamint arról, hogy az egyes EU által finanszírozott projektek milyen módon változtatták meg az emberek életét, mennyire javítottak az életkörülményeiket egy-egy uniós támogatás segítségével.

Az eurokontinentális utazás a Balkántól Európa legnyugatibb pontjáig tart, a Duna mentén, a Földközi-tenger körül és az Atlanti-óceán mellett mutatja be Európát az utasoknak. A Road Trip utazók megosztják egymással, azt, amit tanultak és tapasztal az út során. Az utazások során végig filmeznek majd megosztják és közzéteszik az ott szerzett történeteiket és élményeiket a kontinens és az azon túl élő ezredfordulós Y generációval.

Fontos, hogy az Európai Unió értékei, különböző kultúrái és az ezek fenntartására, valamint a tagállamok és egész Európa fejlődésére törekvő uniós támogatások és projektek ismertek legyenek a kontinens fiatalabb generációi számára is. Egy olyan európai egységnek és kollektív identitásnak a tagjai, aminek jelentőségével és kiaknázatlan lehetőségeivel sok fiatal nincs tisztában. Így, ahogy a kohéziós politika többi kommunikációs kampányának a célja is, hogy – nem feltétlen csak – a fiatalok számára minél egyszerűbben és közérhetőbben olyan tájékoztatást és kommunikációt nyújtson, amely révén megérthetik azt az európai rendszert, amiben élnek.

 

A Mediterrán-útvonal

A Mediterrán-útvonal volt az első utazás, ezzel kezdődött el az EU Road Trip projektje. Ez április 14-től május 12-ig tartott, kvázi majdnem egy teljesn hónapon keresztül. A Mediterrán-csapat a 21 éves, belga, nappal szociális munkásként, éjjel rapperként dolgozó Louis-ból, és a 26 éves német, zene kedvelő pedagógusból, Luisa-ból állt. Görögországból, Athénból indultak és Franciaországban, Lascaux-ban ért véget a Mediterrán utazások.

Luisa és Louis

Az utazásukat, élményeiket és magát az útvonalat ITT lehet felfedezni, megnézni.

 

Az Atlanti-útvonal

Az Atlanti-útvonal május 19-én indult Portugáliából, Caba da Rocából, majd június 16-án ért véget Hollandiában, Rotterdamban. Az Atlanti-csapatot a 25 éves, eredetileg Ecuadorból származó majd később Litvániába költöző Fabian, és a 24 éves amsterdami, kaland- és autóstopkedvelő Yldau alkották.

Ylda és Fabian

Az Atlanti-csapat utazását ITT lehet végigkövetni.

 

lockkerdee

 

(Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!