Strasbourgi-vita az arany vízumról: Az EU állampolgárság nem eladó

Az aranyvízum-programról vitáztak a strasbourgi plenáris ülésen

2018.05.30.

Az úgynevezett aranyvízum-programok révén számos gazdag befektető juthat valamilyen ország állampolgárságához és így uniós állampolgársághoz is, amely révén visszaélhet és kihasználhatja az uniós állampolgársággal járó jogokat. A korrupció és pénzmosás témája került vitaponttá az EP-ben.

Előzmények és háttér

A korrupció és a bűnözés elterjedése az arany vízumok révén című napirendi pontnál az arany vízumokon keresztül a különböző tagállamokba érkező illegális pénzek, befektetők, korrupciós ügyletek és bűnözés problémájára hívták fel az európai parlamenti képviselők a figyelmet, amelyek függvényében vitázott az Európai Parlament.

Uniós szinten már 2013-ban is napirendi ponttá tűzték ki 2014 januárjában az arany vízum problémáját, amely révén gazdag, nem uniós állampolgárok nagyobb befektetés vagy térítés ellenében állampolgársághoz és tartózkódási engedélyhez juthattak és jutottak is. Akkor Ciprus, Lettország, Görögország, Spanyolország és Portugália kínált tartózkodási engedélyt különböző befektetők számára, míg Málta és Ciprus ezenkívűl állampolgárságot is kínált.

Az arany vízum-programok kérdése most ismét fontossá és sürgetővé vált az európai parlamenti képviselők szerint, akik közül rengetegen felszólaltak a májusi plenáris ülésen annak érdekében, hogy az Európai Bizottság és Parlament tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ezek a korrupciós és pénzmosásos ügyek megszűnjenek, legalábbis jelentős mértékben csökkenjenek. A plenáris ülést egyébként délután 4 óra után kicsivel egy tűzriasztás szakította félbe pont az arany vízumokat tárgyaló napirendi pontnál.

Pénzért letelepedés? Heves vita az EP-ben.

A plenáris ülés vitája

2018 márciusában a korrupció számos tagországban górcső alá került és az országspecifikus ajánlásokban is szerepeltek ezek, amelyeket márciusban tettek közé. A biztonság hiánya, a bűnözés és a pénzmosás aggasztja a lakosokat. Azt várják az európai polgárok, hogy megvédjék őket.

Az EU csak akkor léphet közben, ha az EU költségvetését is érinti, így a tagállamoknak maguknak kell nyomozniuk lokálisan az ilyen jellegű ügyekben. Sokan aggódnak az arany vízum programok miatt, mert így illegális pénzek kerülhetnek be az országba. Bankok és vagyonkezelő szervekre is vonatkozik az, hogy oda kell figyelniük az ilyen esetekre. Minden tagországoknak eleget kell tennie a szabályoknak és figyelembe kell venniük azokat. A Bizottságnak azonban nincsen kompetenciája arra, hogy egy gyanú esetén azonnal beavatkozzon. Itt a tagország rendészeti szervének kell közbe lépnie, azonban az EU nyomon követi a tagországok jogi rendszereit.

Az arany vízumok üzlete egy újságírói felmérés szerint egyre fontosabb piaccá vált az Unión belül és leginkább gazdag külföldieket céloznak meg. Az állampolgárság és a tartózkodási engedély áruvá vált jelentős befektetések ellenében. Gyakorlatilag ez a korrupció, a pénzmosás és a kétes forrásokból származó pénzek támogatását jelenti. Jó lenne tudni kik élvezik ennek az előnyeit. Az Európai Uniónak nyomon kell követni ezeket az eseteket, hogy a határokon kívül lehessen tartani ezeket a korrupt személyeket.

Gyakran korrupt személyekről van szó vagy akár bűnözőkről. Legalább 11 tagállamban folytatnak az unión belül ilyen illegális tevekénységet. Az arany vízum nem nemzeti hanem EU-s kérdés. Nincs ellenőrzés és fennáll a veszélye annak, hogy pénzmosás folyik.

„Olyan emberekről van szó, akik a mi országunkba, a mi Európai Uniónkba érkeznek és profitálnak az itteni jogokból az uniós állampolgárságuk megszerzése következtében. Azok, akik bűncselekményből származó pénzből érkeznek királyokként fogadják őket, akik pedig dolgozni akarnak elutasító migránsként.” – hangzott el a plenáris ülésen.

Az arany vízum program sok tagállamban működik és ez szégyenletes, hogy egyáltalán felkínálják. Bár nem EU-tagállam, de például Albániában, vagy hallhattunk az Egyesült Királyságban olyan történeteket, hogy smert bűnözök kihasználták az arany vízum programok nyújtotta lehetőségeket. Azt is hallhattuk ma délután, hogy a schengeni rendszernek veszélyei vannak és ez lehetővé teszi ezen egyének számára, az arany vízumok révén, hogy oda mehessenek az EU-n belül ahová akarnak és magukkal vigyék a bűnözői rendszerüket. Például egy ukrajnai befektető is kapott állampolgárságot egy Alsó-Szászországba mert sokat fektette be. Megnézték, hogy tiszta forrású-e a pénz? Nem. Semmilyen elfogadható megoldást nem kínál az EU a problémára.

Tényleges kockázat ez olyan személyek számára például, akik invesztigációt folytatnak ezen ügyeletekkel kapcsolatban majd mi történik? Újságírókat gyilkolnak meg. Fontos, hogy az Európai Bizottság megfelelő jogalkotást fektessen le és a képviselők sem szeretnék többet azt hallgatni, hogy nincs erre kompetenciája az EU-nak.

Az útlevél a tagállamok szent jogköre volt, de ezt most eladják és szórják. Pénzért és beruházásért állampolgárságot adunk. De milyen beruházásokról is van szó? Magyarországon egy offshore cég számlájára mentek ezek a levelek, így láthatjuk milyen „beruházásokról” is van szó, amely egy korrupt csoport vagy személy vágyát elégítik ki, nem pedig a tagállamok érdekeit és hasznát képezik.

Az identitás és az európai uniós állampolgárság nem süllyedhet ilyen megvehető termék szintjére. Nem akarja elfogadni sok uniós polgár és képviselő sem, hogy mindenfelé kontroll nélkül ezeket a papírokat csak úgy megkaphassák. Nem szabad elfogadni, hogy egy európai országot pénzmosás vagy korrupció céljából ilyen módon használják ki. Az állampolgársághoz tényleges kapcsolat szükséges az Európai Unióval.

Az EU-t nem tekinthetjük egy szupermarketként, ahol az útlevél egy áru. Egy potenciális megoldás lehetne, hogy az Európai Bizottság szólítsa fel a tagállamokat, hogy legyenek hatékonyabbak a szabályozásban ezen a területen.

lockkerdee

 

(Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!