Magyar projekt nyerte el az Európai Unió Natura 2000 díját

2018.05.25.

Az Európai Unió Natura 2000 díját idén, a természetvédelmi kategóriában egy magyar projekt nyerte el a 35 pályázat közül. A magyar pályázat a "Partnerség a parlagi sasokat érintő mérgezések megszüntetésért" címet kapta. 2015 óta most először nyert Magyarország.

Fotó: MME

Az Európai Unió Natura 2000 díj és a pályázat-verseny háttere, hogy létezik az Európai Unióban egy Natura 2000 nevű hálózat, amely 27.500 védelmi helyszínt foglal magába (természetvédelmi területek és a többi). Ezek a védelmi területek százalékos arányban az EU szárazföldjének 18%-át, tengeri területeinek pedig 7%-át teszik ki. A Natura 2000 hálózat célja, hogy hosszútávon megelőzze számos faj kipusztulását az Unió területén, valamint, hogy megóvja Európa számos természeti örökségét és kincsét. Emellett a hálózat céljai közé tartozik a fenntartható földhasználat kialakítása ötvözve azt gazdasági tevékenységekkel, amely így módon a természetvédelemmel együtt alkotva egy hármast, szolgál alappillérként a Natura 2000 kezdeményezéshez.

Tehát a Natura 2000 díj is ilyen természetvédelmi és -megőrzési kezdeményezéseket, pályázatokat értékel és honorál, amelyek a lokális vagy regionális területekre koncentrálva alakítják ki elképzeléseiket, ahogy ez a magyar projekt kapcsán is látható.

Magyar pályázat a 2015 óta kiosztásra kerülő EU Natura díj történetében most először nyerhetett a „Partnerség a parlagi sasokat érintő mérgezések megszüntetéséért” pályázattal, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinált. Maga a program, amely a parlagi sasok védelmét célozza már hat éves múltra tekint vissza, amelyekben különböző akciók és munkák révén próbálták megóvni a jogellenes tevékenységektől a parlagi sasok fészkeit.

A programban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mellett számos más szerv működött együtt a közös cél érdekében:

• Hortobágyi, Bükki, és Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságok

• Budapesti és Jászberényi Állat- és Növénykertek

• Országos Magyar Vadászkamara

• Nemzeti Nyomozóiroda

• Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület

A résztvevő csoportok, egyesületek, intézmények húsz különböző magyar, Natura 2000 hálózat részét képező területen és azok közvetlen környezetében szervezték meg a már fentebb említett akciókat, amelyeknek egyik célja a jogellenes tevékenysége nyomon követése, esetleges megakadályozása, az ilyen tevékenységek következtében elpusztult parlagi sas példányok számontartása, valamint a sasfészkek háborítatlanságának és biztonságának biztosítása.

A projektben egy valós együttműködés tapasztalható a magyar vadászok, rendőrök, természetvédők valamint állatorvosok között, akik közös összefogásaként létrejövő eredménye, hogy számos mérgezést okozó bűncselekményt sikerült visszaszorítaniuk és ezáltal maguknak a mérgezéseknek a száma is jelentősen csökkent. A magáért beszélő természetvédelmi siker következtében a magyar parlagi sas költőállomány egyharmadával nőtt meg a program utolsó időszakában.

A zsűri döntéseinek indoklását Daniel Calleja Crespo, az Európai Bizottság környezetvédelmi vezérigazgatója mutatta be, aki a magyar projekt kapcsán három fő szempontot emelt ki, amiért kiérdemelte az Euórapia Unió Natura 2000 díját, és amiért kiemelkedően teljesíthetett az egyébként erős nemzetközi mezőnyben:

„Egyrészt a projekt az Európai Unió egyik kiemelten veszélyeztetett ragadozómadár-fajának a megőrzését célozta. A projekt eredményeképpen a magyar parlagisas-állomány 150-ről 200 pár fölé emelkedhetett, ami egyben az Európai Unió egész állományának 25%-os növekedését is jelentette. Ez már önmagában is kivételes eredmény. Másrészt a projekt az egész Európában komoly gondot jelentő illegális mérgezések ellen lépett fel, mégpedig egy olyan széles partnerség keretében, amelyben számos civil és állami szereplő dolgozott együtt a közös cél érdekében. Harmadrészt a zsűri díjazta azt is, hogy a projektet a közelmúltban sikerült más országokra is kiterjeszteni, így a kidolgozott módszerek Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Szerbiában és Magyarország új területein is elő fogják segíteni a probléma kezelését.”

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől a projekt vezetője, Horváth Márton vette át a díjat, aki elmondta, hogy:

„A projekt sikerét elsősorban a széleskörű partnerség tette lehetővé, amelyben először fordult elő Magyarországon, hogy nem csak a civil ás állami természetvédelmi szervezetek dolgoztak együtt egy közös célért, de sikerült a vadászati és rendőrségi szervezeteket is bevonni. Ez a díj nagyban fogja segíteni, hogy a megkezdett munkát folytatni tudjuk, hiszen ez hatalmas motiváció valamennyi kolléga számára, aki a projektben dolgozott.”

Az MME partnerszervezetei is részesültek díjban, akik a BirdLife International nemzetközi hálózat tagjai az MME-vel karöltve. A spanyol partnerszervezet BirdLife Natura 2000 projektje a „Kommunikáció” kategóriában nyerhetett el díjat, míg a bolgár és görög BirdLife partnerek a dögkeselyűk védelmét célzó projektje, a „Határon átnyúló együttműködés” érdemelte el az Európai Unió Natura 2000 díját.

lockkerdee

 

(Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!