Feledi Project újra a Miskolci Nemzeti Színházban

2017.04.10.

Nagysikerű Pilinszky János ihletésű Szálkák című előadásukkal lépnek fel az első Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválon Miskolcon.

Feledi János kazincbarcikai születésű táncművész, koreográfus, rendező nem először lép fel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Feledi János 12 éves koráig Kazincbarcikán járt művészeti iskolába és onnan egyenes út vezetett az akkori Állami Balettintézetre, mai nevén Magyar Táncművészeti Egyetemre. Táncolt a Győri Balett, Budapest Balett, Pr-Evolution Dance Company és Badora Dance Companyban, de tagja volt az egri Gárdonyi Géza Színháznak is.

2011-ben hozta saját társulatát a Feledi Project-et, azóta számos egész estés előadást hozott létre amit nagy sikerrel játszanak Budapesti és vidéki színházakban, fesztiválokon.

2015 óta rendszeren meghívást kap New York-i és Santa Barbara-i táncfesztiválokra. Idén mesterkurzust is tartott a University of California, Santa Barbara-n.

Tavalyi évben Psyché előadásukkal szerepeltek először Miskolci Nemzeti Színházban. A teltházas előadást Weöres Sándor azonos című műve ihlette.

Idén a Miskolci Balett meghívására érkeznek az első ízben megrendezésre kerülő Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválra 2017.április 25-29. között . A négy nap alatt francia, lengyel, német és olasz társulatok mellett magyarországról a Kecskemét City Balett, Trojka Színházi Társulás és a Feledi János vezete Feledi Project is fellép.

2017. Április 28-án Szálkák előadásukkal szerepelnek fesztivál programjában.

Pilinszky János azonos című kötete inspirálta előadás rólunk, emberekről szól.

Nem a verseket akarom eltáncolni, és nem a versek világát egymás után fűzni, hanem azt szeretném megmutatni, hogy a 21. században nekem mit üzen Pilinszky szellemisége. Ehhez ezt a Pilinszky matériát kell átengednünk magunkon.

Saját élethelyzetünkben, fejlődésünkben hol tartunk épp?

Hogyan illeszkedünk a világba, és hol tart személyiségünk, lelkünk fejlődése?

Miben vagyunk közösek Pilinszkyvel?

Lelkünkben, a hinni akarásban.

Megszületünk. Tapasztalni kezdünk. Elindulunk egy úton. Kialakítunk magunk körül egy érzékeny, lázadó, ám törékeny burkot. Hogyan viszonyulunk a világhoz, hol a helyünk benne?

Miképp illeszkedünk bele, és értjük meg a körülöttünk lévő mindenséget? Merünk-e teljes, szép életet élni?

Elkerülhetetlen a konfrontáció. Belső vívódás, magány, egymásra találás mind-mind életünk része.

De a különböző élethelyzetekben, szakaszokban merjük észrevenni a jót. Higgyünk magunkban. Higgyünk abban, hogy előrébb jutunk, ha szeretettel viszonyulunk egymáshoz.

Merjünk önvizsgálatot tartani, és eljutni a megbocsájtásig, a bocsánatkérés felszabadító ajándékáig!

A szeretet felismerése talán a legfontosabb a megtisztulás útján.

Előadók, táncművészek: Fehér Laura, Spala Korinna, Bajári Levente, Bora Gábor

Zongora: Tóth Mariann

Jelmez: Henez Mariann, Matisz Gábor

Díszlet-látvány: Minorics Krisztián

Rendezés-koreográfia: Feledi János

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!