Az EU fellép a termékek kettős minősége ellen

2018.05.24.

Erdős Norbert, a dél-alföldi fideszes politikus háláját és elégedettségét fejezte ki egy sajtóközleményben az uniós polgárok fogyasztóvédelmi jogait védő, illetve a termékek kettős minőségét kiszűrő, nemrégiben megszavazott Nekov-véleménnyel és EU-s törekvésekkel kapcsolatban.

A sajtóközlemény közvetlen előzménye, hogy nemrégiben fogadták el a Nekov-véleményt, amelyet magába fog foglalni a termékek kettős minőségéről szóló európai parlamenti jelentés. A Nekov-vélemény lényege, hogy létre fognak hozni egy új uniós megfigyelő és ellenőrző egységet, amely majd kiszűri az élelmiszer- és termékcsalásokat, amelyek a termékek kettős minőségét eredményezik az EU belső piacán.

„Egyetlen európai polgárt sem szabad másodrangúként kezelni az EU belső piacán. El kell kerülni, hogy bárki ugyanazon márkanév alatt rosszabb minőségű terméket kapjon, mint egy másik tagállamban vásárló polgártársa. Örülök, hogy az Európai Parlament kiemelten fellép a termékek és élelmiszerek kettős minősége ellen” - jelentett ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő a Mezőgazdasági Bizottság szavazását követően, Brüsszelben.

A fideszes politikus még azt is hozzátette, hogy: „Magyar siker, hogy a termékek kettős minőségéről szóló, most megszavazott Nekov-vélemény tartalmazza a termékek és élelmiszerek kettős minőségét kiszűrő, új uniós megfigyelő és ellenőrző egység létrehozását”

Ezenfelül az EU fogyasztóvédelmi szabályzata is kimondja, hogy egyetlen uniós polgár sem kaphat rosszabb minőségű terméket, mint bármelyik más uniós tagállambeli polgártársa. Nem csak Erdős Norbert, de az Európai Bizottság, a Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa is fellépett a termékek kettős minőségének elítélése mellett és hangoztatta annak fontosságát, hogy az EU belső piacán ki kell szűrni ezen termékeket és biztosítani kell az összes uniós polgár számára, hogy azonos minőségű terméket kapjon kézhez, legyen szó Kelet-, Közép- vagy Nyugat-Európáról, hiszen számos multinacionális termék- és élelmiszergyártó ugyanazon márkanév alatt például Kelet- és Közép-Európában rosszabb minőségű terméket árul mint ugyanazt a márkát nyugaton.

Erdős Norbert kiemelte, hogy: „A mostani jelentés az eddigi állásfoglalásokhoz és közleményekhez képest előrelépést jelent, hiszen a folyamat végén a Parlament, mint uniós jogalkotó ad majd világos politikai iránymutatást a kettős termékminőség elleni harcban”

A jövőben például nem csak az azonos márkanév alatt értékesített termékeket, de a megtévesztő hasonló jellegű termékek minősége is vizsgálat alá kerül.

„A javaslatom alapján mindezen termékeknél és élelmiszereknél az egyes összetevők - például hús, hal, kakaó - arányát és mennyiségét, valamint az adalékanyagok mennyiségét alaposan vizsgálni kell” - hívta fel a figyelmet Erdős Norbert.

Ezenkívűl még azt is hozzátette, hogy: „A Parlament Mezőgazdasági Bizottsága a hatályos uniós fogyasztóvédelmi szabályozás javítását kéri, hogy a jog hatékonyan ki tudja szűrni az élelmiszerek minőségét okozó tisztességtelen gyakorlatokat. „Amennyiben ezek a nemkívánatos praktikák fennmaradnak, az az uniós termékek iránti általános bizalom csökkenését és végső soron az uniós belső piac működésének torzulását okozná, amelyet el kell kerülnünk”.

Egyes azonos termékeket olykor lokálisan, a helyi sajátosságok és egyéni receptek alapján állítják elő és az ebből fakadó jogszerű eltérést illetően Erdős Norbert indítványozta, hogy váljon közismertté az a kezdeményezés, amely a gyártók helyi receptjeinek használatára vonatkozik. Fel kell állítani egy olyan rendszert, amely tájékoztatja a fogyasztókat, hogy egyes termékek előállításához helyi recepteket használnak. Ez azért is fontos mert tiszteletben kell tartani a fogyasztói preferenciákat, valamint a fogyasztók megalapozott döntéshez való jogát.

Erdős a potenciális tájékoztatási rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy: „A fogyasztók tájékoztatása céljából kívánatos egy olyan nyilvános adatbázis közzététele, melyben megjelenik, hogy az „eltérő recepttel” rendelkező termék előállítása pontosan milyen feltételeken alapul”

lockkerdee

 

(Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!