A magyarok több mint 60%-a szerint jó az EU-tagság

2018.05.24.

A 2018 áprilisában végzett Eurobarométer-felmérés az EU polgárainak elégedettségét, az EU-hoz fűződő viszonyulásait, a véleményük EU-n belüli jelentőségét és a 2019-ben esedékes európai választásokról alkotott véleményét vizsgálta. Az eredmények szerint a polgárok egyre jobban állnak az EU-hoz.

A 2018 áprilisában végzett Eurobarométer-kutatás pont egy évvel az 2019-es európai választások előtt mérte fel az eu-polgárok elégedettségét és viszonyulását az EU-val kapcsolatban. Az eredmények szerint még soha nem látott elégedettség övezi az Európai Uniót.

Az európai polgárok Európai Unióról alkotott egyre pozitívabb véleménye 2016 óta ezt a pozitív tendenciát mutatja. Az Eurobarométer-felmérés eredményei igazolják az Európai Unió számos politikájának sikerességét (például a kohéziós politika Magyarországon), amelyek ezáltal a különböző EU tagállamokban olyan eredményt értek el, amelyek a társadalmi jólétre, illetve az országok gazdaságára is pezsdítő, valamint pozitív hatással voltak. Ennek köszönhetően a polgárok elégedettek nem csak az EU-s politikákkal, pénzügyi támogatásokkal, de magával az EU-tagsággal és az azon belül tapasztalható demokráciával is, amely vélekedés az eredmények alapján Magyarországon is erőteljesen jelen van, hiszen egyes adatok meghaladják az EU-s átlagot.

Például azok száma, akik elégedettek az Unión belüli demokráciára 58%-ra ugrott, míg a magyar polgárok több mint 60%-a úgy vélekedik, hogy az európai uniós tagság egy jó és kedvező dolog, amelynek számos előnyét aknázta ki hazánk ilyen vagy amolyan módon.

A felmérés eredményei egy olyan átfogó képet kínálnak számunkra az EU-ról alkotott vélemények és elégedettség mértékének mátrixáról, amelyből kiderül, hogy például tíz megkérdezett polgárból hat egy kimondottan jó dolognak tartja az EU-tagságot, amely arány 2007, azaz 9 éve óta a legmagasabb, ami csak volt. Egy másik döbbenetes adat azt mutatja meg, hogy az európai polgárok 67%-a, azaz több mint kétharmada úgy véli, hogy az EU-tagság pozitív és hasznos hatással bír az országukra, amely adat 1983 (!) óta az egyik legmagasabb mért adat. Az európai polgárokat, arról is megkérdezték a felmérésen belül, hogy mennyire gondolják úgy, hogy számít a véleményük az EU-n belül. Az eredmény szerint a megkérdezettek majdnem a fele, tehát 48% gondolja úgy, hogy az Európai Unió számba veszi a szavukat és a véleményüket, amely eredmény az egyik legjobb a 2009-es európai választások óta.

 

Magyarország

A magyarok EU megítélése is pozitív tendenciát mutat a korábbi évekhez képest. Mint azt már a cikk első részében is megírtuk, a magyar polgárok 61%-a vélekedik úgy, hogy az EU-tagság jó dolog hazánk számára. Itt egy 5 százalékpontos növekedés figyelhető meg a tavalyi, 2017-es felméréshez képest, amely akkor 8 százalékpontos emelkedést mutatott. Figyelemreméltó az a kimagasló 11 százalékpontos növekedés is, amely szerint a magyarok több mint fele gondolja úgy, hogy számít a véleménye az Európai Unióban.

 

Az európai választások

A 2019-es európai választásokkal kapcsolatban a polgárok kétharmada tisztában volt. Azzal is, hogy ennek időpontja mikor van. Hasonló mértékű érdeklődést mutattak azonban az európai választásokon való részvételben is.

A eu-választásokat érintő felmérés részben a megkérdezett polgárok majdnem fele (49%) úgy véli: fontos résztvenni és szavazni az európai parlamenti választásokon. Magyarországon ez az arány meghaladja az EU-s átlagot a maga 51%-val.

Az egyik központi kérdés a választásokkal kapcsolatban az volt, hogy: „Főként miért vesznek részt az emberek az európai parlamenti választásokon?” Erre a kérdésre az uniós átlag a legnagyobb arányban (47%) azt válaszolta, hogy: „állampolgári kötelesség” míg magyar viszonylatban inkább a „mert ők rendszeres szavazók” válasz dominált 42%-os aránnyal. Ennek a kérdésnek az oppozíciója is terítékre került a felmérés során, ahol azt kérdezték meg, hogy vajon az emberek miért nem vesznek részt az európai választásokon. Uniós átlagban erre a kérdésre 60%-ban válaszolták azt, hogy: „nem számít a szavuk”, míg ugyanezt a választ a magyar polgárok sokkal kisebb hányada válaszolta, pontosan 52%-uk.

Avval kapcsolatban is megkérdezte az Eurobarométer-felmérést az uniós polgárokat, hogy a 2019-es parlamenti választásokon milyen főbb témák kerüljenek konszenzusos megvitatásra, illetve szerepeljenek az európai választási kampányban ezeket a válaszokat adták:

 

• Terrorizmus ellen küzdelem (49%)

• A fiatalkorúak munkanélküliségének kezelése (48%)

• Migráció/bevándorlás (45%)

 

Ezeket adták meg a legfontosabb témaként a felmérésben résztvevő polgárok. Ami érdekes adat lehet, hogy a magyar állampolgárok hasonló módon ezeket a témákat emelték ki, de teljesen más sorrendben:

 

• Migráció/bevándorlás (60%)!

• Terrorizmus (47%)

• Külső határok védelme (43%)

• Munkanélküliség (40%)

 

A propaganda hatása

A külső határok védelmét például uniós szinten csupán 26% szerint prioritást élvező téma, míg ez Magyarországon 17%-kal magasabb. Illetve érdekes adat, hogy uniós szinten még a gazdasági növekedés témája is kiemelten fontos (42%). Az a tény, hogy a magyar állampolgárok szerint a bevándorlás élvezi a legnagyobb prioritást köszönhető annak is, hogy a kormány bevándorláspolitikája közel három éve azt közvetíti az emberek számára, hogy a bevándorlást meg kell állítani és a migránsok veszélyesek, illetve, hogy kultúránk és keresztény hagyományaink veszélyeztetve vannak a bevándorlás által, így nem csoda, hogy a magyar válaszadók a migrációt emelték ki (60%). Döbbenetes, hogy például a munkanélküliség 20%-kal kevesebben tartják fontosnak, mint a bevándorlást.

Mi is készítünk egy kutatást az Európai Unióról, Európáról, ha gondolja, ide kattintva töltse ki!

lockkerdee

 

(Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!