2019 májusában lesznek az európai választások

2018.04.26.

Az Európai Parlament április 18-án, szerdán megszavazta a Tanács azon javaslatát, hogy a következő európai választásokat 2019 május 23. és 26 között tartsák meg.

Az Európai Tanács jövő évi májusában tartandó európai választásokkal kapcsolatos javaslatán felül, az Európai Parlament a 2019-es plenáris ülések időpontjáról is döntött április 18-án. Az Elnökök Értekezlete - mely magába foglalja az Európai Parlament elnökét és a különböző frakcióvezetőket - már januárban javaslatot tett a választások dátumát illetően. Ez a 2019 május 23-tól 26-ig tartó periódus lesz az európai parlamenti képviselőknek a közvetlen és általános választójog alapján történő kilencedik választása.

Ezt a dátumot elfogadták 492 igen szavazattal, 14 ellenében és 24 tartózkodás mellet. Ezenkívül a 2019-es plenáris ülések és más dátumokat is megszavazott az EP.

Tulajdonképpen a májusi, a júniusi és az augusztusi hónapokat leszámítva minden hónapban lesz plenáris ülés. Ezek az ülések a legtöbb esetben nagyjából 4 napon keresztül zajlanak és minden hónap harmadik hetében tartják meg őket. Az Európai Parlament további dátumairól IDE kattintva informálódhat.

Még azonban hátra van egy végső lépés, amely során a Tanács lezárja - konzultálva az Európai Parlamenttel - és véglegesítse júniusig a dátumok kijelölésének eljárását. Erre azért van szükség, hogy az összes tagállam időben értesüljön a jövő évi választásokról és felkészülhessenek a megfelelő módon.

lockkerdee

 

(Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!